Schrijfworkshops voor social profit & overheid
in het Nederlands of Engels

real life en/of online (Zoom, Blackboard Colleborate)
write

WORKSHOP SCHRIJVEN

Schrijven voor buitenstaanders, stakeholders en pers

1 of 2 dagen

Schrijf in 9 stappen een helder artikel voor nieuwsbrief, website of ledenmagazine. Of een opiniestuk, persbericht, (blog)artikel, rapport, subsidiedossier of beleidsadvies dat doel treft.

news

WORKSHOP SCHRIJVEN & MEDIA

Persberichten schrijven & interviews geven

1 tot 2 dagen

Ontdek wat media willen en oefen hoe je een persbericht schrijft en aansluitend een interview geeft.write

WORKSHOP SCHRIJVEN

Opiniestukken schrijven

halve dag

Start van je eigen kladtekst en onderzoekt hoe je je opinie voldoende scherp en nieuwswaardig formuleert zodat media interesse tonen.

loudspeaker-with-two-sound-waves

WORKSHOP SCHRIJVEN

Adviezen en rapporten schrijven

1 dag

Oefen hoe je ervoor zorgt dat je adviezen en rapporten effect hebben in plaats van geklasseerd worden.

Schrijfworkshops social profit & overheid

WORKSHOP SCHRIJVEN

Projectaanvragen schrijven

halve dag

Verhoog je kansen door je subsidieaanvraag af te stemmen op de criteria van de projectoproep en omzeil veelgemaakte fouten.


Deze training vertrekt van jouw concrete projectoproepen. Ik schreef zelf succesvolle subsidieaanvragen: mijn ESF-dossier haalde inhoudelijk 50/60, mijn projectaanvraag aan UGent haalde 98/100.
Schrijfworkshops social profit & overheid

WORKSHOP SCHRIJVEN & INTERVIEWEN

Journalistiek interviewen & uitschrijven

meerdere dagdelen

Verken hoe je efficiënt het boeiendste materiaal verzamelt en uitschrijft voor je interview, reportage of artikel.

chat

WORKSHOP SCHRIJVEN

Schrijven over controversiële onderwerpen

halve dag

Test op een panel uit wat je formuleringen oproepen bij je publiek.

Schrijfworkshops social profit & overheid

WORKSHOP SCHRIJVEN

Reisverhalen schrijven

meerdere dagdelen

Oefen hoe je lezers thuis boeit met je verhaal.

human-footprints

WORKSHOP COMMUNICATIE

Van ad hoc folders naar communicatiestrategie

1 dag

Ontdek hoe je als social profitorganisatie meer en beter communiceert met je doelgroep en hoe je folders en andere communicatie-inspanningen effectiever maakt.

road-perspective-of-curves

WORKSHOP SCHRIJVEN & SOLLICITEREN

Effectief cv en cover letter schrijven

halve dag

Oefen hoe je je cv en cover letter kan afstemmen op een vacature en positief opvalt tussen alle andere kandidaten.

In de woorden van deelnemers en klanten

Jeroen De Gussem

PhD Student, UGhent


Wonderful mentor, Interactive online class

Ann is a wonderful mentor and writing coach who walks every step along the way with you. She wants to understand the material you're working, acquaint herself with the audience you're trying to reach and helps to finetune your communication. This results in a cohesive and alluring text that brings the point home without superfluous baggage.

All of this she achieved in an interactive online class.

Bruno Vanobbergen, Kinderrechtencommissaris

Kinderrechtencommissariaat


Ons denken op zijn kop zonder nuance te verliezen

Met het Kinderrechtencommissariaat vroegen wij Ann om de format van onze beleidsadviezen te herdenken. Ann zette ons denken op zijn kop zonder daarbij de essentie en de nuance van ons advieswerk uit het oog te verliezen.

Door de ernst waarmee ze deze opdracht aanpakte en de expertise die ze keer op keer met ons deelde was het bijzonder prettig samenwerken met haar.

Francis Vaningelgem - Ruimtelijk planner / Sociaal en Cultureel Agoog

Kind & Samenleving


Haar aanpak en visie heeft onze communicatie veel verbeterd.

We hebben bij Ann de vormingscursus schrijven voor een breed publiek gevolgd. Tijdens deze cursus kregen we verschillende handvaten en oplossingen aangereikt.

Wij schrijven vaak beleidsvoorbereidende artikels, studies en onderzoeken. De moeilijkheid hierbij is om deze teksten ook te vertalen naar een breed publiek. Ann heeft ons aan de hand van zeer praktisch gerichte vormingsmomenten aan het werk en het nadenken gezet. Waardoor we haar kennis nu ook implementeren in onze huidige werking.

Daarnaast heeft Ann ook bij Kind & Samenleving gewerkt. Samen hebben we rond volgende thema's gewerkt: Hoe kunnen we onze doelgroepen beter bepalen en bereiken? Hoe kan de website en e-zine toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt? Hoe schijven we betere teksten?....

Haar aanpak en visie heeft onze communicatie bij Kind & Samenleving alleszins veel verbeterd.

Sophie de Brabander - Freelance Front-end Developer

Sophie de Brabander


Zin gekregen om te reizen en te schrijven

De workshop reisverhalen schrijven was héél leerrijk. Op een leuke en aangename manier leren leren hoe je door je omgeving te observeren dit in een leuke tekst kan gieten. Ik heb alvast zin gekregen om meer te reizen en daarover te schrijven!

Rosette Vandenbroucke - Belgian delegate

e-Infrastructure Reflection Group (e-IRG)


Aanrader voor iedereen die regelmatig een artikel of rapport schrijft

Ik volgde bij Ann een tweedaagse cursus over "Schrijven voor niet-vakgenoten en pers". Ik leerde echt een heleboel bij en zal proberen de do's en dont's in het achterhoofd te houden bij mijn volgende schrijfsels.

Ik kan deze cursus aanraden voor iedereen die regelmatig een artikel, rapport, ... schrijft dat leesbaar moet blijven voor het doelpubliek.

Didier Snoeck

Postdoctoral Research Fellow (FWO) at Ghent University


Rijke ervaring als onderzoekster en journaliste

Via de mediatraining van de Vlaamse PhD Cup kregen de finalisten een opleiding ‘Populairwetenschappelijk schrijven’. Ann De Ron was hierbij de lesgeefster. Dankzij haar rijke ervaring als onderzoekster en journaliste, zijn deze lessen heel interessant. Efficiënt en vakkundig behandelt ze wat we best wel en niet doen bij het schrijven van een journalistiek artikel.

Ze onderbouwt mooi alle valkuilen en zo kunnen we deze in de toekomst vermijden. De lessen zijn heel aangenaam en interactief. Ook is er ruimte tot oefenen. Haar raad om een goede tekst te schrijven kwam heel goed van pas en zal zeker nuttig zijn in de toekomst.

Gabriel Hollander

PhD Researcher—Pianist—Conductor—Photographer Vrije Universiteit Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel


Aanrader

Dank je voor de zeer interessante workshop deze week over effectieve communicatie voor een niet-academische CV. Het heeft me meer inzicht gegeven in het maken van een effectieve CV. Ik raad deze workshop zeker aan!

Michiel Meijer

Postdoctoral Research Fellow Philosophy (University of Antwerp)


Enthousiasme en expertise

Met veel plezier volgde ik de cursus Populairwetenschappelijk Schrijven van Ann de Ron aan de Universiteit Antwerpen in het kader van de jaarlijkse wedstrijd wetenschapscommunicatie. Het was zeker niet gemakkelijk mijn fundamentele filosofische onderzoek te vertalen naar alledaagse termen, maar door het enthousiasme en de expertise van Ann vond ik uiteindelijk toch een manier om de maatschappelijke relevantie van mijn onderzoek prikkelend te omschrijven. En dat in nog geen 150 woorden!

Lien Provez, PHD Student Biomedical Sciences

Ghent University


Online workshop was structured and interactive

I feel like Ann's workshop together with her book "Schrijven met impact" really gave me a good base to start writing about my research to non-scientists. Although the workshop only took two days and some additional "homework", she took her time to give personal feedback.

Due to the current Covid-19 measures, the workshop went on via Zoom. Ann gave us clear instructions about this new way of working which made sure the workshop was structured and interactive.”

Delphine Eeckhout

UZ Gent


Online aanrader

De online cursus 'schrijven voor niet-vakgenoten en pers' is absoluut een aanrader. De lesinhoud is heel leerrijk en vormt een goede basis om te starten met wetenschapscommunicatie. De cursus werd online georganiseerd door de Covid-19 maatregelen. Alles werd zeer duidelijk gecommuniceerd en de lesdagen werden goed ingedeeld. Er was tijd voor persoonlijke feedback en groepssessies.

Andy Gijbels

Managing Director at eonX, winnaar eerste Vlaamse PhD Cup


Memorabele workshop

Tijdens de Vlaamse PhD Cup kreeg ik de kans om een workshop populariserend schrijven te volgen bij FishGrowFeet. Maar al te vaak blijf ik bij dit soort workshops op mijn honger zitten. Deze keer was dit helemaal niet het geval.

Ann heeft zestien wetenschappers op één dag tijd bijgebracht hoe vulgariserende artikels met impact geschreven kunnen worden. Naast een geslaagde theoretische benadering, hebben we dit ook effectief in de praktijk leren gebruiken.

Dankzij haar kordate aanpak hebben we het aangedurfd om onze eigen teksten kritisch te bekijken om zo een beduidend beter artikel te schrijven. Zelfs na de workshop stond Ann paraat om ons verder te helpen.

Ann, erg bedankt voor deze memorable workshop, ik heb zeer veel bijgeleerd!!

Karen Verswijvel

Lector professionele communicatie & coördinator werkplekleren, Thomas More hogeschool


100% zeker dat dit geholpen heeft bij vinden nieuwe job

Tijdens mijn doctoraatstraject heb ik een cursus bij Ann gevolgd die ging over het maken van een niet academische CV en motivatiebrief, en ik ben er 100% zeker van dat deze cursus me geholpen heeft bij het vinden van mijn nieuwe job!

Ik vond het een heel leerrijke cursus waarin veel relevante zaken aan bod kwamen. Je leert namelijk hoe jij je als doctoraatsstudent het best kan profileren naar de “buitenwereld” toe.

In december 2019 ik heb mijn doctoraat verdedigd en kort daarna kwam ik een vacature tegen die ik heel interessant vond. Ik stelde dan ook mijn CV en motivatiebrief op volgens de richtlijnen van de cursus. Uiteindelijk heb ik de job gekregen. De zaken die Ann aanreikte tijdens de cursus hebben hier zeker bij geholpen. Een goede CV en motivatiebrief vormen uiteindelijk ook de basis voor een goed gesprek.